Tracking and Tracing
Het is van evident belang dat wij als voedselproducerend bedrijf de herkomst van onze producten kunnen tracken en tracen.
W. van der Meer en Zonen B.V. beschikt al jaren over een traceringsysteem als onderdeel van ons kwaliteitsmanagementsysteem volgens de ISO 22000 norm. Dit traceringsysteem is geautomatiseerd, zodat tracking/tracing (een recall) van producten binnen enkele minuten kan worden uitgevoerd. Wij kunnen van elke pluimveehouder nagaan welke klanten producten van deze pluimveehouder heeft ontvangen, maar wij kunnen ook onze klanten informeren bij welke pluimveehouders zijn gekochte producten vandaan komen.
Ook zijn met een druk op de knop alle gegevens bekend die per koppel worden bijgehouden in een database (voerleverancier, ras van de kippen, houderijvorm, welke chauffeur heeft gereden, procesparameters, ziektegeschiedenis, salmonella status, micro biologische uitslagen van het eindproduct, etc). Door klanten, producten en koppels kippen onderling met elkaar te verbinden zijn de gegevens à la minuut inzichtelijk. We hebben onze database dan ook TREES genoemd vanwege zijn snelle tracking en tracing.
Om goed te kunnen tracken/tracen moet óf de unieke koppelcode (=koppelnummer + invriesdatum) óf het unieke palletnummer (SSCC-nr) bekend zijn.
De unieke koppelcode:
- Met behulp van de unieke koppelcode is iedere in polyzak verpakte kip te traceren. De unieke koppelcode bestaat uit een combinatie van het koppelnummer en de invriesdatum. Beide worden op iedere in polyzak ingepakte kip geprint of op een etiket afgedrukt. Op de voorbeeldfoto hieronder is #10 het koppelnummer.
Voor andere verpakkingen is onze minimaal te traceren batchgrootte 1 doos. Op elke zijkant van een doos is een
koppelnummer en een
houdbaarheidsdatum geprint. Ook een productomschrijving en een doos-ean streepjescode (Ean13) wordt automatisch op de zijkant van de doos geprint. In sommige gevallen is deze informatie vindbaar op het etiket op de doos.
Op onderstaande foto is
#012 het koppelnummer en
01-04-2017 de houdbaarheidsdatum. Met behulp van de combinatie van het koppelnummer én de houdbaarheidsdatum op de doos (=unieke koppelcode) hebben wij genoeg informatie om zowel stroomopwaarts koppelgegevens te 'traceren' als stroomafwaarts eindproducten te 'tracken'.
Naast de unieke koppelcode wordt op iedere in polyzak ingepakte kip de herkomst geprint / gelabeld. Zo kan er bijvoorbeeld
NL-NL of
DE-NL op de zak / doos staan.
De eerste landcode staat voor het land van houden van de kippen (de pluimveehouder) en de 2e landcode voor de slachterij (W. van der Meer en Zonen B.V.)
Het unieke palletnummer
Ieder pallet is voorzien van een palletformulier met een uniek palletnummer. Van elke unieke pallet is bekend welke producten van welke pluimveehouder er op dat pallet staan. Het overleggen van dit palletnummer biedt ons ook de informatie om zowel stroomopwaarts de koppelgegevens te “tracken”, als stroomafwaarts de eindproducten te “tracen”.
Doos codering :
In dit voorbeeld is 94553 het unieke palletnummer (charge nummer).
Dit unieke palletnummer is onderdeel van het SSCC-nummer (de laatste cijfers), dat met de EAN128 barcode automatisch gescand kan worden.
Het overleggen van het unieke palletnummer biedt genoeg informatie om zowel stroomopwaarts koppelgegevens te 'traceren' als stroomafwaarts eindproducten te 'tracken'.