Hygiëne advies en kooktip m.b.t. soepkipproducten
Er mag gesteld worden dat algemeen bekend is dat ons vlees (soepkip) door en door gegaard dient te worden. Ten eerste is de soepkip pas na minstens 2 uur koken gaar en ten tweede, helemaal steriel slachten is onmogelijk, bestaat er de mogelijkheid dat er een potentieel gevaarlijke bacterie op de kip aanwezig is, welke u liever niet eet. Ondanks alle hygiëne-maatregelen die we als slachterij tijdens het slachtproces nemen, blijft een leghen een natuurlijk product wat, omdat oudere kippen nu eenmaal minder uniform zijn, ook lastiger te verwerken is dan jonge vleeskuikens. Ons slachtproces is dusdanig ingericht dat we eventuele bezoedelingen tot een minimum reduceren. Een leghen, vaak alternatief gehuisvest, kan vanwege haar natuurlijke gedrag diverse zaken op-pikken in de stal. Het kan hierdoor voorkomen dat een soepkip niet volledig vrij is van bijvoorbeeld kleine resten ei-schalen of een stukje grit. Om de soepkip nog lekkerder te laten smaken adviseren we u om de soepkip voor het koken nog te controleren en eventueel nog een keer goed om te spoelen/te wassen. Kook de kip in ruim water minstens gedurende 2 uren. Schep bij aanvang van het kookproces het eventueel door eiwitten ontstane schuim af. Als de kip gaar is, pel het vlees goed van de botten af. U kunt de bouillon eventueel zeven. Voeg als laatste soepgroenten toe.
Eet smakelijk!